Tην παροχή φορολογικών κινήτρων στα ιδιωτικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών με επίκεντρο τις κατοικίες, εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή ίσως εξαγγελθεί στη ΔΕΘ και θα συμπληρώνει τις παροχές στήριξης προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Μάλιστα για το θέμα αυτό είχαν γίνει ήδη συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο και πρυτάνευσε η άποψη ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα είναι συμπληρωματικού προληπτικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με την πολιτική αποζημιώσεων της κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα των πληγέντων του 2021 αλλά να τα ενισχύσει μελλοντικά μέσω των πρόσθετων αποζημιώσεων που θα πληρώνουν οι ασφαλιστικές.
Το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, που από τις αρχές του 2020 μέχρι τώρα αναμένεται να ξεπεράσει το 1,7 δις ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές και αποζημιώσεις, οδηγεί την κυβέρνηση, να επιταχύνει τις αποφάσεις της για την παροχή κινήτρων για την ασφάλιση από φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι το νομικό πλαίσιο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη και ίσως το δούμε μετά το τέλος του καλοκαιριού και ενόψει του δύσκολου χειμώνα που θα ακολουθήσει.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου (συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών), οι ζημιές που καλούνται να αποζημιώσουν οι ασφαλιστικές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και αυτοκίνητα στην περιοχή Βαρυμπόπης, Κρυονερίου, Αγ. Στεφάνου, σπίτια σε Β. Εύβοια και Μεσσηνία.
Όμως με δεδομένο ότι στα σπίτια –μόλις το 1 στα 10- είναι ασφαλισμένα οι ζημιές που καταγράφουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι ελεγχόμενες. Επιχειρήσεις και αυτοκίνητα αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα (στην αρχή της καταγραφής) των ζημιών αλλά όπως δηλώνουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς οι αποζημιώσεις θα είναι μέσα σε ορίζοντα μήνα.