Μέχρι το 2060, ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες θα είναι άνω των 65 ετών σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η Επιστήμη ανοίγει ξεκάθαρα πλέον το δρόμο για τη μακροζωία.
Του Χρήστου Γαβαλά
Η Ευρώπη γερνάει με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας πονοκέφαλο στα κράτη – μέλη της που αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να συγκρατήσουν την συνταξιοδοτική τους δαπάνη. Μπορεί μια τόσο εμφανής επερχόμενη αλλοίωση των αριθμητικών δεδομένων, όχι μόνο να μην επιφέρει πισωγύρισμα αλλά να συμβάλει στην ανάδυση μιας άνευ προηγουμένου επενδυτικής ευκαιρίας;
Η απάντηση είναι θετική και ακούει στο όνομα, “Ασημένια (σ.σ. γκρίζα) Οικονομία”.
Είναι η υποθετική οικονομία η οποία θα προέκυπτε σε περίπτωση που δραστηριοποιούνταν σε αυτήν οι γηραιότεροι συμπολίτες μας στην… Γηραιά Ήπειρο. Εάν οι άνω των 50 στην Ευρώπη αποτελούσαν ένα…κράτος, ο πληθυσμός του θα ήταν τόσο μεγάλος που αυτό το κράτος θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Η Ασημένια Οικονομία συνεπώς είναι το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών που υπολογίζεται ότι θα καταναλώσουν οι άνθρωποι όταν φθάσουν να είναι πάνω από 65 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αξία της «Ασημένιας Οικονομίας» αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,7 τρισ. ευρώ μέχρι το 2025.
Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, η πληθυσμιακή ομάδα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο είναι αυτή των ηλικιωμένων, ενώ στη Γερμανία, το ένα τρίτο (33%) των συνολικών δαπανών αποδίδεται σε άτομα άνω των 60 ετών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί έως και 41% έως το 2050.
Είναι η γήρανση απλά μια ασθένεια; Το βιβλίο που αλλάζει την οπτική της ίδιας της ζωής
Που μπορούν επομένως να αποδοθούν όλα αυτά και πώς μπορούν να προσμετρηθούν στην οικονομική ανάλυση των επόμενων δεκαετιών; Το βιβλίο του καθηγητή Γενετικής στο Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σίνκλερ “Lifespan: Why we Age – and Why We Don’t Have To” δίνει μια εξήγηση που προκαλεί έντονες συζητήσεις, αν όχι προβληματισμό.
Τι λέει ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του κόσμου πάνω στη γήρανση και την μακροζωΐα; Ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η γήρανση είναι μια ασθένεια και όχι μια απλή φυσιολογική αλληλουχία της ζωής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, o λόγος για τον οποίο γερνάμε είναι ένας: η έλλειψη πληροφορίας, για το τι ακριβώς συντελείται στον γενετικό κώδικα που καθοδηγεί την εξέλιξη των κυττάρων. Η γήρανση, περιγράφει ο καθηγητής, είναι σαν να συσσωρεύονται γρατζουνιές πάνω στην επιφάνεια ενός DVD, με αποτέλεσμα η πληροφορία να μην μπορεί να διαβαστεί σωστά.
Σε κάθε μεταβολή, η ταυτότητα κάθε κυττάρου αλλάζει. Είναι σαν να γράφεται σε κάθε κύτταρο κάτι καινούργιο κάθε φορά και έτσι γερνάμε. Και αυτή η απώλεια επιγενόμενης πληροφορίας ευθύνεται για την γήρανσή μας. Ο Σινκλέρ όμως πιστεύει ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί από τη στιγμή που κάθε κύτταρο έχει μέσα του ένα αποθηκευμένο αντίγραφο της «νεότερης» κατάστασής μας.
Με βάση αυτή την υπόθεση μπορούμε να στοχεύσουμε απευθείας στην πηγή και να θεραπεύσουμε όλα τα συμπτώματα και τις ασθένειες της γήρανσης με τη μία, αντί να προσπαθούμε να βρούμε θεραπείες ξεχωριστά για κάθε μια ασθένεια. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα «γονίδια μακροβιότητας» που έχουν δείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη διάρκεια της ζωής σε πολλούς οργανισμούς.
Με πολύ φυσικούς τρόπους επομένως μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει αυτά τα γονίδια. Από υψηλής έντασης προπόνηση, μέχρι διακοπτόμενη νηστεία και δίαιτα με χαμηλή πρωτεΐνη αλλά και έκθεση σε πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα γονίδια αυτά μπορούν να ερεθιστούν έτσι ώστε να «σπρώξουν» και το υπόλοιπο σύστημά μας να ζήσει λίγο περισσότερο.
«Στοίχημα» με θετικό ορίζοντα για τις ασφαλιστικές
Αυτό όμως είναι και το μεγάλο στοίχημα των ασφαλιστικών εταιρειών: να κατανοήσουν δηλαδή καλύτερα την έννοια της μακροζωΐας. Όπως άλλωστε έχει λεχθεί στο παρελθόν από εκπροσώπους της ασφαλιστικής βιομηχανίας, «μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες μας ανταγωνίζονται στο ενδιαφέρον για την μακροζωία».
Και πολλές φορές σε μια τέτοια δυναμική εξέλιξη των καιρών, τη λύση δεν την δίνει η ανάλυση των δεδομένων του παρελθόντος, καθώς οι λύσεις στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να είναι διαφορετικές από αυτές στις οποίες είχαν καταλήξει οι γονείς και οι παππούδες μας.
Aλλά και βιομετρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα αντί για κωδικούς pin έτσι ώστε να προστατεύονται ηλικιωμένοι χρήστες από ενδεχόμενη απώλεια μνήμης ή/και εγκληματικές ενέργειες. Και ακόμη, φορητές συσκευές που βοηθούν τους ηλικιωμένους να καταγράφουν τις λεπτομέρειες της υγείας τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Και αυτό γιατί μπορούν -προσφέροντας κίνητρα για τη χρήση τέτοιων συσκευών να μειώσουν τα ιατρικά έξοδα ή τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν στο μέλλον.
Τα Wearables, που χρησιμοποιούνται ήδη στην αλυσίδα αξίας ορισμένων ασφαλιστών, ανοίγουν την πόρτα σε εξατομικευμένες συμβουλές για την υγεία, καθορισμό στόχων και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τα μεμονωμένα ασφάλιστρα αυξάνονται συνήθως ετησίως καθώς οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πιο δαπανηροί για το σύστημα και οι ασφαλιστές λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις με βάση συνολικά προφίλ που περιλαμβάνουν φύλο και ηλικία.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από φορητές συσκευές, οι ασφαλιστές θα μπορούν να δημιουργήσουν πιο διορατικά ατομικά προφίλ και επιπλέον, με τη χρήση πληροφοριών που συλλέγονται από τα δεδομένα αυτών των τεχνολογιών, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα δύνανται να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, αξιοποιώντας την συμπεριφορική ανάλυση. Πάντα, βεβαίως, με την προσεκτική εξέταση του εάν γίνεται ηθική χρήση δεδομένων και απορρήτου.