Πως διασφαλίζομαι
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
SOLVENCY II
Το Solvency II συνιστά ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση και εποπτεία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υιοθετήθηκε το 2009 με την έκδοση της Οδηγίας 138/2009/ΕΚ, τροποποιήθηκε το 2014 με την Οδηγία 2014/51/ΕΚ -γνωστή σαν “Omnibus II”- και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2016. Αντικαθιστά 14 προηγούμενες Κοινοτικές Οδηγίες και εισάγει απαιτήσεις φερεγγυότητας οι οποίες προσεγγίζονται με γνώμονα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση και όχι απλώς ποσοτικά κριτήρια.
Η Διακυβέρνηση μιάς ασφαλιστικής επιχείρησης είναι κομβικής σημασίας για το Solvency II. Το ζητούμενο είναι να προωθείται, μέσω της ορθής εταιρικής Διακυβέρνησης, η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και συνακόλουθα ο υπολογισμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων που αντιστοιχούν στους συγκεκριμένους κινδύνους. Όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συνεπώς, υποχρεούνται να παράγουν, να διατηρούν και να αναφέρουν ετησίως στην Εποπτική Αρχή μία προοπτική αξιολόγηση κινδύνου και φερεγγυότητας (ORSA), ένα τεκμηριωμένο σύνολο διαδικασιών που συνιστά εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και τη στρατηγική ανάλυση της Εταιρείας.
Η ORSA στοχεύει στην αξιολόγηση με συνεχή και προορατικό τρόπο όλων των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο προφίλ κινδύνου της επιχείρησης. Εκτός από την ORSA, όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις απαιτείται να διαθέτουν συγκεκριμένες λειτουργίες ελέγχου (ήτοι: Διαχείριση Κινδύνου, Αναλογιστική, Κανονιστική Συμμόρφωση και Εσωτερική Επιθεώρηση), οι οποίες να αναφέρονται ανεξάρτητα στο Διοικητικό Συμβούλιο για το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους. Η λειτουργία της διαχείρισης κινδύνου περιλαμβάνει την αναγνώριση, την παρακολούθηση και την υποβολή αναφορών για όλους τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η επιχείρηση. Η αναλογιστική λειτουργία αφορά στον συντονισμό των υπολογισμών των τεχνικών προβλέψεων και την αξιολόγηση της καταλληλότητας των μοντέλων και των στοιχείων που διέπουν τους υπολογισμούς. Η κανονιστική συμμόρφωση αφορά στη διασφάλιση της ευθυγράμμισης με τη νομοθεσία, το κανονιστικό πλαίσιο, τις εταιρικές πολιτικές και την προληπτική αναγνώριση, εκτίμηση, παρακολούθηση και αναφορά του κινδύνου μη συμμόρφωσης. Η λειτουργία της εσωτερικής επιθεώρησης έχει να κάνει με τον έλεγχο του συνόλου των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των παραπάνω ελεγκτικών λειτουργιών.