Σχέδιο για την «είσοδο» των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία και κατά συνέπεια βελτίωση και ανάπτυξη του ΕΣΥ μέσω της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Εξορθολογισμό δαπανών έως και 30% αναμένεται να επιφέρουν στο ΕΣΥ οι συμφωνίες εφόσον υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
της Ελένης Πετροπούλου
Όπως δήλωσε στο Underwriter ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, «με την παροχή υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, μέσω σύναψης συμβολαίων και επ’ αμοιβή, αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων».
Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά, θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, «οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα, αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται».
Θετική η Ιατρική Κοινότητα
Θετικά φαίνεται ότι αξιολογεί το σχέδιο για τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) και την αξιοποίησή τους για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η Ιατρική Κοινότητα. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος παρουσίασε τις προτάσεις του για το σύστημα Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται πρόταση για τη «Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού».
Μιλώντας στο Underwriter, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πρότασης, αν και παραδέχτηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ΣΔΙΤ στην υγεία περιορίζονται κυρίως στη… σφαίρα της θεωρίας.
Αντίθετα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, η οποία διαθέτει εθνικό σύστημα υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν πτέρυγες για ασθενείς που νοσηλεύονται με ιδιωτικά κριτήρια είτε μέσω της ασφαλιστικής τους εταιρείας είτε με απευθείας ιδιωτική πληρωμή.
Πηγή: https://underwriter.gr/