Οι τεχνολογίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην ιδιωτική ασφάλιση

Πρωταγωνιστής  στις ατζέντες των ασφαλιστικών φαίνεται να είναι φέτος η ψηφιοποίηση. Τεράστια ώθηση βεβαίως στο κεφάλαιο αυτό έδωσε αναγκαστικά η πανδημία όμως οι εταιρείες αναμένεται να ωφεληθούν εξαιρετικά απο την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι νέες τεχνολογίες που θα διαβάσετε στη συνέχεια αναμένεται να συντομεύσουν το χρόνο και να βελτιώσουν την ποιότητα των διαδικασιών αίτησης και αποζημίωσης, και να δώσουν το έναυσμα για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων στην ασφαλιστικη αγορά. Οι πελάτες, από την άλλη, είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να δεχθούν ψηφιακές λύσεις!

Του Νικόλαου Εμμανουήλ

Παράλληλα και οι ίδιες οι εταιρείες που μπορεί στο παρελθόν να απέφευγαν τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα στενά περιθώρια κέρδους ή το μεγάλο βαθμό ρίσκου που μπορεί να περιείχε, φαίνεται να αλλάζουν στάση.

Τέλος, οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές υιοθετούν όλο και περισσότερο και πιο συστηματικά τα άφθονα ψηφιακά εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεσή τους, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και αλλάζοντας το τοπίο στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (RPA) – Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διαδικασιών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ψηφιακές λύσεις είναι ότι δεν απαιτεί από τους επαγγελματίες να κάνουν κάποια δραστική αλλαγή στις τρέχουσες διαδικασίες που ακολουθούν.

Ωστόσο, τα θεαματικά αποτελέσματα θα υπάρξουν εάν γίνει πλήρης αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών, όπως αιτήσεις για αποζημίωση ή ακυρώσεις. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι η τεχνητή νοημοσύνη, της οποίας οι λύσεις είναι τόσο προηγμένες που αναμένεται να φέρουν την “επανάσταση” και να ωφελήσουν τον κλάδο σε χρήμα και χρόνο.

Δημιουργία Φυσικής Γλώσσας (Natural Language generation)

Δεδομένου ότι ο κλάδος καλείται να επεξεργάζεται συνεχώς αμέτρητα και ολοένα αυξανόμενα δεδομένα που αφορούν τους πελάτες, καθώς επίσης, στοιχεία που αφορούν τις ίδιες τις εταιρείες, θα ήταν προς το συμφέρον όλων αυτές οι διαδικασίες να απλοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό. Έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις εν λόγω άχαρες και διεκπεραιωτικές διαδικασίες θα μπορέσει να αξιοποιηθεί με άλλο πιο παραγωγικό τρόπο.

Με τη “δημιουργία φυσικής γλώσσας” διευκολύνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των υπολογιστών και των ανθρώπινων γλωσσών, ώστε να μπορούν πιο εύκολα οι υπολογιστές να εξάγουν τα ζητούμενα συμπεράσματα, επεξεργαζόμενοι τα ανθρώπινα ή γλωσσικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν πιθανές παρανομίες.

Chatbots

Αναμφίβολα, το 2020 έδειξε πόσο απαραίτητο είναι να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας με τους καταναλωτές. Ήδη από πριν ολοένα περισσότερες ασφαλιστικές χρησιμοποιούσαν chatbots για πιο εύκολη επικοινωνία με τους καταναλωτές. Και φέτος τα chatbots θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο αν και αργεί ακόμα η στιγμή που θα υποκαταστήσουν πλήρως το ρόλο των τηλεφωνικών κέντρων των ασφαλιστικών. Το σίγουρο είναι ότι θα τα ξαλαφρώσουν περισσότερο στο προσεχές μέλλον.

Η πραγματική προστιθέμενη αξία, βέβαια, θα προκύψει όταν θα καμφθούν όλες οι ανησυχίες των πελατών σχετικά με τα bots και εκείνα θα μπορούν πλέον να πάψουν να έχουν διεκπεραιωτικό και να αποκτήσουν πολύ πιο ενεργό ρόλο κατά την επαφή τους με τους πελάτες και να επεξεργάζονται ή να πραγματοποιούν ακόμα και αλλαγές στα στοιχεία τους.

Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT)

Το Διαδίκτυο Των Πραγμάτων παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για πραγματικές καινοτομίες στην αγορά, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως πληρωμή βάσει χρήσης και συνεπώς, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, ειδικά για τους αντασφαλιστές. Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι, άρα είναι απαραίτητη η ανάγκη προστασίας από οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά.

 Ηλεκτροκίνηση 

Ο αριθμός των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων θα αυξηθεί σημαντικά το 2021, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές θα αλλάξουν τις τιμές στον κλάδο του αυτοκινήτου, ενώ θα γίνει πιο περίπλοκο να διευκρινιστεί πλέον ποιος θα ευθύνεται μεταξύ του κατασκευαστή ή του προμηθευτή για το όποιο λάθος – οι ελαττωματικές μπαταρίες για παράδειγμα, θα ακινητοποιούν το όχημα, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ασφαλιστικές, κατασκευαστές και Αρχές αναμένεται να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις πιο έντονα το 2021. Οι πρώτες δε θα ξεκινήσουν να παρέχουν ειδικές εγγυήσεις για ορισμένα εξαρτήματα, συμπεριλαμβάνοντάς τα στην ασφαλιστική κάλυψη, ακόμα δε και μέρος του κόστους της μπαταρίας.

Κλείνοντας, 5G – Οπτικές Ίνες – Αυτόνομη Οδήγηση παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις ασφαλιστικές δεδομένου ότι υπόσχονται αρκετά καλές και, πάνω απ΄ όλα, βιώσιμες αποδόσεις σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων.

Scroll to Top

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Χρειάζονται μόνο 3 λεπτά από το χρόνο σου