Εξυγίανση δημόσιας υγείας: δημιουργείται οργανισμός αξιολόγησης νοσοκομείων

Σταδιακά, το σύστημα αξιολόγησης θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα

Αποφασισμένη να εξυγιάνει τον κλάδο υγείας φαίνεται να είναι η κυβέρνηση που βάζει μπροστά ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ελέγχου και αξιολόγησης νοσοκομείων, κλινικών και κέντρων υγείας 

Γράφει: Ελένη Πετροπούλου (petropoulou@underwriter.gr)

Δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης και Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία -το νομικό καθεστώς του οποίου ακόμα εξετάζεται- προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Το νομοσχέδιο καθιερώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας την αξιολόγηση των μονάδων υγείας (δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.α.) και των υπηρεσιών που παρέχουν.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας διευκρινίζουν ότι η αξιολόγηση και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, θα οδηγήσει στην εφαρμογή πρακτικών που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, καθώς τα νοσοκομεία θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα θα καθορίσουν τη συνέχιση λειτουργίας των νοσοκομείων και ειδικότερα τη χρήση τους. Για παράδειγμα ένα νοσοκομείο της Αττικής με χαμηλή πληρότητα θα μπορούσε να μετατραπεί σε ειδικό νοσοκομείο καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Επίσης, νοσοκομείο με υψηλή αξιολόγηση θα μπορεί να προσφέρει και υπηρεσίες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδά του.

Πιο αναλυτικά, η αξιολόγηση θα γίνεται σε τακτική βάση, από τον Οργανισμό Διασφάλισης που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή ιατρών και διοικητικών υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και μετά από σχετική πρόσκληση του υπουργείου Υγείας. Οι αξιολογητές θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών  στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν και Έλληνες επιστήμονες υγείας που ζουν στο εξωτερικό όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα αξιολόγησης.

Σταδιακά, το σύστημα αξιολόγησης θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα υγείας ενώ  δεν αποκλείεται να «παίξει» και το ρόλο του ρυθμιστή της αγοράς. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα γνωρίζει ότι αυτό που «πουλάει» ένας πάροχος έχει και την ποιότητα που θέλει ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους του. Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους παρόχους με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα εάν οι παροχές είναι οι εφάμιλλες, κυρίως ως προς την ποιότητα. Προϋπόθεση πάντως είναι ο ΕΟΠΥΥ να γίνει πραγματικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: https://underwriter.gr/

Scroll to Top

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Χρειάζονται μόνο 3 λεπτά από το χρόνο σου