Το χρήμα τελικά, φέρνει την ευτυχία;

Αιώνιο ερώτημα που σηκώνει πολύ κουβέντα. Ωστόσο κάποιοι προσπαθούν να βρουν την απάντηση επιστημονικά, μέσα από έρευνες, στοιχεία και συμπεράσματα.

Όπως ο Matthew Killingsworth, καθηγητής ψυχολογίας του The Wharton School στο University of Pennsylvania, η έρευνα του οποίου διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγαλύτερους μισθούς είναι πιο…ικανοποιημένα στην καθημερινότητα αλλά και συνολικά στη ζωή τους.

Και αυτό, συμπέρανε ο ερευνητής – καθηγητής, συμβαίνει επειδή έχουν περισσότερες επιλογές: να αγοράσουν καλύτερο φαγητό, να πάνε συχνότερα ένα ταξίδι, να βγαίνουν περισσότερο έξω, να ντύνονται καλύτερα κλπ κλπ. Ακόμη πιο σημαντικό, οι οικονομικά πιο ευκατάστατοι άνθρωποι μπορούν ευκολότερα να αλλάξουν μια δουλειά ή μια σχέση που δεν τους ταιριάζει και όχι να παραμένουν κολλημένοι και μίζεροι σε αυτήν επειδή εξαρτώνται οικονομικά.

Κάποιοι θα θεωρήσουν το άνω συμπέρασμα αυτονόητο. Ταυτόχρονα, πολλοί άλλοι διατείνονται ότι το χρήμα δεν φέρνει την πραγματική ευτυχία και ολοκλήρωση όπως τη φέρνει για παράδειγμα, η αγάπη και η συντροφικότητα, ή οι αρμονικές οικογενειακές σχέσεις ή η δημιουργικότητα ή η επαγγελματική αναγνώριση…

Υπάρχει για παράδειγμα η διάσημη έρευνα του Χάρβαρντ, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετήθηκε όλος ο βίος μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων (η έρευνα συνεχίστηκε από πολλές γενιές ερευνητών). Στο τέλος οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στις αρμονικές κοντινές ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα… πολλά υπάρχοντα.

Τώρα το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια προσφέρει διαφορετικά συμπεράσματα. Οτι δηλαδή, η ικανοποίηση στη ζωή μεγαλώνει όσο μεγαλώνει ο…μισθός! Το χρήμα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την ευτυχία, όμως οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα συχνά νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους, λέει ο καθηγητής Killingsworth.

Ο ίδιος και η ομάδα του ζήτησαν από 33.000 άτομα να εκτιμήσουν τα επίπεδα της ευτυχίας τους με βάση δύο παράγοντες: Το πώς πιστεύουν ότι πηγαίνει η ζωή τους γενικότερα και το πώς ένοιωθαν εκείνη τη στιγμή.

Χρησιμοποίησαν μάλιστα μια ειδικά φτιαγμένη εφαρμογή που κάθε μέρα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν πώς νιώθουν. Στην ερώτηση ΄πώς νιώθεις αυτή τη στιγμή;’ οι άνθρωποι δίνουν πιο αληθινές απαντήσεις απ’ ότι αν ερωτηθούν πώς ένοιωσαν χτες ή πώς ένοιωσαν ένα μήνα πριν, απλά και μόνο γιατί η μνήμη τους, τους προδίδει.

Υπάρχει, βέβαια, μία παγίδα. Τα χρήματα επηρεάζουν την ευτυχία εκείνων που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο χρήμα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα που εμφάνισαν υψηλά επίπεδα ευτυχίας και είχαν υψηλές απολαβές, δήλωσαν ταυτόχρονα ότι αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία στη ζωή τους είναι ακριβώς αυτό που τους προσφέρει το χρήμα, δηλαδή την ικανότητα να ξοδεύουν ελεύθερα για την οικογένειά τους, τα ταξίδια κτλ.

Διότι ο καθηγητής βρήκε ότι ίσχυε και το αντίστροφο: Τα άτομα που δήλωσαν ότι δεν θεωρούσαν το χρήμα πολύ σημαντικό παράγοντα για την ευτυχία τους, ανήκαν και σε χαμηλά, και σε υψηλά και σε μεσαία εισοδήματα.

Εν ολίγοις, εξαρτάται από το τι πιστεύει κανείς. Δηλαδή τα χρήματα μπορεί να φέρουν την ευτυχία, αλλά δεν είναι το κλειδί για αυτήν! Η αίσθηση της ευτυχίας διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάμεσα στις ηλικίες, τα φύλα και τα εισοδήματα. Και σίγουρα δεν εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα (π.χ. το χρήμα), καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Από την άλλη βέβαια, η αλήθεια είναι ότι…όσα (χρήματα) έχεις, τόσο καλύτερα! Υπάρχει κανείς που θα διαφωνούσε σε αυτό;;;

Scroll to Top

ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Χρειάζονται μόνο 3 λεπτά από το χρόνο σου