Απόψεις & Θέσεις Φοιτητών του ΠΑ.ΠΕΙ. -Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Γράφει η κα Νικολίνα Σοφία Καραγκιόζογλου, φοιτήτρια επί πτυχίω
Οι προηγούμενες δεκαετίες πέρασαν με μεγάλο ποσοστό του ελληνικού κοινού να αντιμετωπίζει με καχυποψία την ιδιωτική ασφάλιση. Σήμερα, στην Ελλάδα, τα συνολικά ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ αγγίζουν μόλις το 2%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη υπερβαίνει το 7%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών δεν έχει αναπτυχθεί όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες1.
Η κατάσταση αυτή, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, τείνει να αλλάξει, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο ύψος των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης. Ως αποτέλεσμα, η λύση της ιδιωτικής ασφάλισης σε θέματα υγείας αλλά και αποταμίευσης εξετάζεται ως εναλλακτική.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα του παρατηρητηρίου ΙΝΕ ΓΣΕΕ που αφορά τα πρώτα έτη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ο αριθμός των ανθρώπων που οδηγήθηκαν στις ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας αυξήθηκε κατά 60%. Μετέπειτα, το έτος 2016, σημειώθηκε αύξηση στη συνολική πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, κατά 4,6% μονάδες, και το πρώτο εξάμηνο του 2017 στις ασφαλίσεις ζωής σημαντική ήταν η αύξηση των ασφαλισμένων της τάξης του 1,3% που σημειώθηκε, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Με αυτόν τον τρόπο, εξηγείται πως, ακόμα και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες έχουν την ανάγκη να καταφύγουν σε λύσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια2.
Γιατί η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν είναι «αναγκαίο κακό»Η κα Νικολίνα Σοφία Καραγκιόζογλου
Η ασφάλιση, ειδικότερα στη σύγχρονη εποχή, είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Το ερώτημα για το εάν ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο μας είναι χρήσιμο ή απλώς «αναγκαίο κακό», λόγω της ανεπαρκούς δημόσιας ασφάλισης, ακούγεται ολοένα και πιο συχνά γύρω μας. Διότι, σε μεγάλο ποσοστό, καλύπτει το συναίσθημα της ανασφάλειας που μας διακατέχει, από την ανάγκη που έχουμε να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα κόστη των κινδύνων που διατρέχουμε και να θεμελιώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στην καθημερινότητά μας.
Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός στη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία με τη σειρά της μάς δίνει πρόσβαση σε διαφόρων ειδών παροχές, αφού αναλαμβάνει να καλύψει για λογαριασμό μας τους απρόβλεπτους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας.
Συνέχεια του άρθου εδώ: https://www.aagora.gr/giati-i-idiotiki-asfalisi-den-ine-anagkeo-kako/